7 eenvoudige tips om je kaarsen langer te laten branden

Geurkaarsen zijn potjes vol happiness en ontspanning. Op een eenvoudige manier dompelen ze je woning helemaal onder in een aangenaam aroma. Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Gelukkig bestaan er heel wat trucjes om het maximaal aantal branduren uit elke kaars te halen. 

Laat je kaars meteen enkele uren branden

Als je pas een leuke geurkaars in huis gehaald hebt, laat je deze de eerste keer intuïtief niet te lang branden. Maar dit zorgt er net voor dat je minder lang van je kaars kan genieten op lange termijn. Want door ze maar eventjes te laten branden, smelt de kaars alleen in het midden en blijven de randen ongebruikt. Op die manier krijg je tunnelvorming. Om dit te vermijden laat je de kaars lang genoeg branden, zodat de volledige bovenste laag smelt

Trim de lont

Een te lange lont leidt tot een ongelijkmatige verbranding en versnelt het smeltproces van de kaars. Trim de lont van de kaars vóór elk gebruik tot ongeveer 0,6 cm. Deze kortere lont helpt om de vlam onder controle te houden en vermindert de ophoping van roet. 

Herpositioneer de lont

Merk je dat je kaars ongelijkmatig brandt doordat de lont niet meer in het midden zit? Dan kan je proberen om de lont te herpositioneren wanneer de was nog zacht is na het branden. Zo voorkom je dat bepaalde delen van de kaars ongebruikt blijven en geniet je dus van meer branduren.

Las pauzes in

Je brandt je kaarsen best met een pauze van 1 tot 4 uur per keer. Zo geraakt de kaars niet oververhit en verleng je de levensduur ervan. Als je liever constant een brandende kaars in de buurt hebt, kan je bijvoorbeeld afwisselen tussen twee verschillende kaarsen.

Kies voor een tochtvrije plek

Als een brandende kaars in de tocht staat, gaat de vlam de hele tijd dansen. Die voortdurende beweging is niet goed voor de lont en kan zelfs zwarte vlekken maken op je kaarsenhouder. Hou je kaars dus weg van je airco, ventilator en ramen of deuren waar wat tocht doorheen komt.

Bewaar je kaars op de juiste manier

Geurkaarsen bewaar je best op een koele en droge plaats. Als de kaars te veel opwarmt, kan de textuur van de was namelijk veranderen. Dat leidt dan weer tot een verminderde geurkwaliteit. Heb je een kaars voor langere tijd weggezet? Zorg er dan zeker voor dat er geen stof op de kaars ligt. Als dit mee verbrandt, krijg je lelijke vlekken op je kaars en de houder.

Kies voor kwaliteit

De ene kaars is de andere niet. Zorg ervoor dat je kaarsen van kwalitatieve en ecologische was - zoals sojawas - gemaakt zijn, zodat jij niet alleen extra lang van je kaarsen geniet, maar tegelijkertijd ook nog eens je steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Ontdek nu onze Home Collection - where sustainable beauty meets home perfection.

 Onze geurkaarsen, diffusers en roomsprays zijn allemaal beschikbaar in de drie heerlijke geurcombinaties.