10 voedingsstoffen voor een healthy & happy skin

Een gezonde huid start bij gezonde voeding. Door gezond en gevarieerd te eten kan je zelfs ernstige huidproblemen verminderen. Over het algemeen geldt: eet zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten in diverse kleuren. Zorg ook goed voor je lever door zoveel mogelijk gifstoffen te vermijden. Als dit orgaan overwerkt raakt, dumpt het namelijk de gifstoffen in de cellen en onder de huid. Maar er zijn ook enkele heel specifieke voedingsstoffen die een positief effect op je huid hebben.

Antioxidanten

Antioxidanten bestrijden vrije radicalen in het lichaam. Te grote hoeveelheden vrije radicalen beschadigen bepaalde eiwitten in de huid zoals elastine en collageen, met een versnelde huidveroudering tot gevolg.

What to eat?
Onder andere bessen (bosbessen, aardbeien, …), donkere bladgroenten, noten en zaden zijn rijk aan antioxidanten.

Vitamine A

Je lichaam maakt zelf geen vitamine A aan. Alleen via voeding en via de huid kan je deze voedingsstof binnenkrijgen. Je huid neemt deze vitamine al binnen enkele uren op, via voeding gaat het wat langzamer. 

Vitamine A boost je gezondheid op verschillende manieren:

- Stimuleert de celgroei en maakt collageenvezels aan (huidverjonging) 

- Vermindert de productie van overtollige talg
- Houdt de opeenstapeling van keratine (eiwit) in de huid onder controle 

Een tekort aan vitamine A resulteert vaak in een droge, ruwe huid.

 What to eat?
Er zijn heel wat natuurlijke bronnen van vitamine A, zoals eieren, gele paprika, wortel, zoete aardappel, pompoen, broccoli, avocado, perzik, abrikoos, meloen en mango.

Vitamine B complex

Vitamine B complex bestaat uit acht verschillende B-vitamines. Enkele daarvan hebben een belangrijk effect op de gezondheid van je huid.

- Vitamine B3 (niacinamide): werkt ontstekingsremmend, vermindert roodheid en verbetert de barrièrefunctie van de huid. Goed voor de behandeling van ontstekingen, droogheid, roodheid en pigmentvlekken.

- Vitamine B5 (panthotheenzuur): voorkomt uitdroging en houdt vocht vast in de huid. Helpt je huid bijvoorbeeld herstellen na een intense peeling.

- Vitamine B8 (biotine): maakt nieuwe huidcellen aan en zorgt ook voor sterke haren en nagels. Een te laag biotinegehalte kan je herkennen aan een droge, schilferige huid, gescheurde mondhoeken, broze nagels en haaruitval.

What to eat?
De belangrijkste bronnen van vitamine B complex zijn vlees en vis, gevogelte, noten, zaden, graanproducten en groenten zoals snijbiet, zoete aardappel, tomaat, wortel en avocado.

Vitamine C

Vitamine C heeft een grote impact op je huid. Het beïnvloedt namelijk de vorming van collageen in de diepere huidlagen. Daarnaast werkt het als krachtig antioxidant. Doordat vitamine C bijdraagt aan een stevige huidbarrière, helpt het ook om je huid gehydrateerd te houden. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, stimuleert deze vitamine ook nog eens je immuunsysteem en versterkt het de opname van ijzer uit plantaardige voeding.

What to eat?
Je neemt vitamine C op via citrusvruchten, kiwi’s, appels, zoete aardappels, spinazie, perziken, papaja’s en sojabonen.

Vitamine E

Vitamine E en essentiële vetzuren komen vaak samen voor in voeding. Deze voedingsstoffen houden elkaar dan ook in balans. Hun gezamenlijke kracht beschermt huidcellen tegen oxidatie en voorkomt ontstekingen. Bovendien werkt vitamine E zowel hydraterend als verzachtend. Het helpt je huid dus om vocht te absorberen en dat nadien ook efficiënt vast te houden.

What to eat?
De combinatie van vitamine E en essentiële vetzuren vind je terug in vis, avocado, zaden (en hun olie) en noten.

Water

Je huid verzorgen kan zo simpel zijn als gewoon voldoende water drinken. Door goed te hydrateren, voeg je vocht toe aan je huid. En dat helpt bij het afvoeren van gifstoffen en verbetert de algemene gezondheid van de huid.

What to eat?
Niet alleen een glas water, maar ook groenten en fruit bevatten veel vocht.

Eiwitten

Je huidcellen vernieuwen zichzelf voortdurend. Om dat proces niet te verstoren en om je huid elastisch te houden, heb je ook voortdurend nieuwe eiwitten nodig. Deze eiwitten zijn opgebouwd uit essentiële en niet-essentiële aminozuren. De niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken. Maar om die te bouwen heb je wel essentiële aminozuren nodig. En die haal je dan weer uit je voeding.

What to eat?
Je neemt best magere eiwitbronnen zoals gevogelte, vis, tofu en peulvruchten op in je dieet.

Zink

Zink versterkt de herstellende kracht van je huid, omdat het je cellen helpt vernieuwen. Dit mineraal speelt dus een belangrijke rol bij wondgenezing. Bovendien ondersteunt zijn antibacteriële werking de behandeling van acne. Omdat zink een antioxidant is, beschermt het je cellen ook tegen vrije radicalen, die schadelijk kunnen zijn voor je huid.

What to eat?
Voedingsmiddelen zoals noten, zaden, volle granen en peulvruchten zijn goede bronnen van zink.

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën en gisten met een positief effect op het spijsverteringsstelsel. Maar ook de huid haalt er voordeel uit, en dan vooral wanneer het gaat om speciale supplementen die je maagdarmkanaal overleven en via de bloedbaan opgenomen worden. Onderzoekers ontdekten zo al positieve effecten op eczema, een overgevoelige huid en rosacea.

What to eat?
Terwijl je voor een rechtstreeks effect op de huid richting supplementen moet kijken, kan het nooit kwaad om extra probiotica op te nemen via voedingsbronnen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en andere gefermenteerde voedingsmiddelen.

Volkoren producten

Volkoren granen bevatten selenium, een antioxidant dat essentieel is voor de elasticiteit en UV-bescherming van je huid. Bovendien hebben volkoren producten een lagere glycemische index dan geraffineerde koolhydraten, wat kan helpen bij het beheersen van acne. 

What to eat?
Kies voor volkoren brood, pasta en rijst.

Verzorg je huid ook langs de buitenkant met onze voedende en hydraterende hand & body producten